В проучването на Алфа рисърч има една голяма новина, три по-малки

...
В проучването на Алфа рисърч има една голяма новина, три по-малки
Коментари Харесай

Социолог: Не може да се очаква стабилно правителство. Това ще бъде едно мъчително управление

В изследването на " Алфа рисърч "  има една огромна вест, три по-малки и един извод. Това сподели в студиото на " Денят стартира " социологът Боряна Димитрова.

Голямата вест е, че България още веднъж живее в мощно отслабена, разтърсена партийна система. В нея има три партии с релативно постоянни електорални корпуси, които могат да бъдат показани парламентарно - ГЕРБ, Движение за права и свободи и с лека конвенционалност Българска социалистическа партия. Останалата част от партиите са извънредно флуидни, пулсиращи. В един миг могат да се свият, в различен - хората да се активизират и да ги поддържат, само че няма гаранция за тяхната резистентност.

По-малките вести обрисуват моментната картина. Мобилизация на Политическа партия преди свалянето на Никола Минчев. Негативни реакции провокира и отдръпването на министрите на Има Такъв Народ. Става въпрос за гласоподаватели, които са доста прочувствени и когато става дума за застрашеност на техните избраници, те бързо се активизират, сподели Димитрова. В столицата и огромните регионални центрове е увеличена поддръжката за Политическа партия.

Има също усмиряване на възхода на " Възраждане ". От една страна Българска социалистическа партия стабилизира позициите - ловко лавира сред присъединяване в ръководството и непрекъснати червени линии. Лявото русофилско пространство - " Възраждане ", Българска социалистическа партия и поръчката за партия на Стефан Янев разделят подобен електорат и " Възраждане " стопира възхода си. Но при тях във всеки един миг може да има преливане на гласоподаватели от една към друга партия.

Според Димитрова " Български напредък " черпи гласоподаватели повече от " Възраждане ".

Българска социалистическа партия черпи и от " Възраждане " и от негласуващи, както и от Вътрешна македонска революционна организация, Атака.

Третият миг е продължаващият път надолу на Има Такъв Народ. При избори в този момент те остават под чертата с 3.3%.

Димитрова съобщи, че както и в други страни в Европа, евентуално ще живеем с няколко по-твърди изборни групи, които ще се ориентират към съществени партии и извънредно огромна подвижност на гласоподаватели, които търсят своите партии. Припомни, че рейтингът на Слави Трифонов е бил над 30%, в този момент е понижен на 8-9%. Има доста гласоподаватели, които се ориентират по водачите и моментна и по политическата обстановка. Спадът при Има Такъв Народ е почнал от свадите и прекосяване на положителния звук.

Социологът регистрира и друга наклонност - симпатизантите на ръководещото болшинство през март-април са били разочаровани, че поръчките за съществени промени на Политическа партия е прекомерно едва изпълнена, само че сега, в който се оказа, че е застрашено ръководещото болшинство са се мобилизирали. Видяхме вълна против изтеглянето на министрите на Има Такъв Народ и свалянето на Никола Минчев.

Управляващите владеят по-успешно площадите и протестната сила. Не е ясно в тази борба по какъв начин ще се структурират политическите процеси в идващите месеци, сподели Димитрова.

Според нея не може да се чака устойчиво държавно управление. Не може да се направи стабилно политическо ръководство с 5-6-7 сътрудници. Това ще бъде едно трудно ръководство. Всяка заран ще се следи дали има кворум при започване на съвещанията в Народно събрание, а има депутати, които може а са заболели или в командировка. Като политическа отговорност предстоят много значими решения, и когато няма, това отслабва всички позиции, подсети Димитрова.

Има и въпросителна по какъв начин ще се очертае ролята на президента при служебно държавно управление - дали ще има задоволително поддръжка и доверие или ще кумулира политическите пристрастености.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР